AFSTANDSMETERS: PRECISIE IS ALLES
Sinds afstandsmeters zo’n twee decennia geleden hun eerste stappen zetten in de jachtwereld, groeiden ze voor veel jagers uit tot een essentieel werktuig. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de werking van deze afstandmeters en de diverse vormen waarin ze op de markt beschikbaar zijn.
VERTROUWEN
Meer en meer jagers reizen naar alle uithoeken van de wereld op zoek naar onvergetelijke ervaringen en het ultieme avontuur. Afstandmeters zijn voor deze globetrotters onontbeerlijk. Met het blote oog afstanden schatten mag doorgaans mogelijk zijn in het vertrouwde revier met de bekende wildsoorten, in onbekende gebieden met onvertrouwde wildsoorten is afstanden schatten nooit een goed idee. Dit is waar afstandsmeters uitblinken. Met een eenvoudige druk op de knop meet je de exacte afstand tussen jou en je doelwit. Deze kennis is uiteraard nodig om een goed gericht, weidelijk schot te plaatsen. Behalve in dichtbeboste gebieden waar afstanden kort zijn, komen afstandsmeters tot hun recht in grote open ruimtes zoals akker- en grasgebieden, bergketens…
LASERMETING
De afstandsmeters die jagers vandaag tot hun beschikking hebben, maken gebruik van een onzichtbare laser die bovendien veilig is voor de ogen. Dankzij deze laser kan men de exacte afstand tot een object - in dit geval een stuk wild - bepalen. Vandaar de vaak gehoorde benaming: laserafstandsmeters. Wanneer je op de knop van een afstandsmeter drukt, wordt een laserstraal uitgezonden richting het te meten object. De laser weerkaatst op het doelwit en keert weer terug naar het toestel, dat de terugkeer registreert. De software in het toestel berekent quasi gelijktijdig hoeveel tijd de laser nodig had om bij het doelwit te komen en weer terug te keren. Aan de hand van deze meting calculeert het toestel de afstand in meter die in het beeld verschijnt. Dit hele proces gebeurt in een fractie van een seconde. Het spreekt voor zich dat hoe dichter het doelwit zich bij de afstandsmeter bevindt, des te sneller de laser terugkeert en des te korter de afstand is. Het omgekeerde geldt daarbij vanzelfsprekend ook. Hoe langer het duurt eer de laser terugkeert, des te verder het doelwit zich bevindt. In de praktijk kan dit al heel ver zijn. Accuraat afstanden meten van meer dan duizend meter, in sommige gevallen zelfs duizenden, is met veel van de huidige afstandsmeters geen enkel probleem.
KEUZES, KEUZES, KEUZES
Afstandsmeters zijn beschikbaar in diverse vormen. De meest eenvoudige en waarschijnlijk goedkoopste vorm is die van een monoculair toestel. Deze zijn compact, passen in de palm van je hand en kunnen snel in een jas- of rugzak verdwijnen. Hoewel de meesten in zekere zin zoom bieden, kunnen ze in geen geval een goede verrekijker vervangen. Het is ook een extra item om mee te dragen in de vaak al overvolle zakken van een jager. Snelheid en efficiëntie is in dit geval ook niet helemaal dat gezien je moet wisselen tussen je afstandsmeter en je verrekijker bij het aanspreken van wild. De volgende twee types maken de nadelen van een monoculaire afstandsmeter helemaal goed. Verrekijkers en richtkijkers met een geïntegreerde afstandsmeter bieden het beste van beide werelden. Beide opties bieden snelheid en efficiëntie. Richtkijkers met een afstandsmeter zijn ideaal voor het maken van snelle schoten op lange afstand. Ze zijn echter niet optimaal voor het opsporen en observeren van wild gezien het lastig is om steeds met je buks overal heen te wijzen zonder te weten of het wild dat je bekijkt ook wil schieten. Hier komen verrekijkers met een ingebouwde afstandsmeter bijzonder goed uit de verf. Deze maken het mogelijk om in alle rust te observeren, afstanden te meten en wanneer nodig de buks erbij te pakken.
MONOCULAIRE KIJKERS
Van instapniveau tot premium, een hele resem merken hebben monoculaire afstandsmeters in hun gamma. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Nikon, Vortex, Bushnell, Hawke, Leica, Yukon… die allemaal compacte afstandsmeters aanbieden. Net nieuw is de Kahles Helia RF-M 7x25. Niet alleen meet deze kijker afstanden tot 2.000 meter, het toestel is ook voorzien van hellingshoekdetectie die ook de te maken correctie aangeeft. Dit alles past in de palm van je hand en weegt slecht 214 gram.
VERREKIJKERS
Ook verrekijkers met geïntegreerde afstandsmeter zijn er in alle vormen en maten. Premium merken zoals onder meer Leica, Zeiss, Swarovski, Meopta en Kahles hebben elk hun versie in het gamma. Het Duitse Leica was trouwens een van de eerste merken die zo’n twintig jaar geleden als eerste met een verrekijker met ingebouwde afstandsmeter kwam, de Geovid. Meestal zijn deze toestellen niet alleen voorzien van een ballistische calculator maar berekenen ze ook de hellingshoek, meten ze de omgevingstemperatuur, luchtdruk… en hebben ze vaak ook een digitaal kompas. De Pulsar Accolade LRF is een buitenbeentje in dit verhaal gezien het weliswaar om een binoculaire kijker gaat met een echte laserafstandsmeter, het is echter geen conventionele verrekijker maar een thermische kijker. Deze laat toe wild extreem snel op te sporen en te identificeren maar ook accuraat de afstand naar dit wild te meten.
RICHTKIJKERS
Gecombineerd met ballistische torens zijn richtkijkers met een ingebouwde afstandsmeter de ultieme instrumenten voor het schieten op lange afstand. Met deze richtkijkers kan je razendsnel en accuraat richten, meten, de kijker correct instellen en schieten. Allemaal in één instinctieve, vertrouwde beweging. Er is zelfs meer, richtkijkers zoals de Swarovski dS, meten niet alleen maar doen ook automatisch een ballistische correctie indien nodig. Hoewel de Burris Eliminator IV richtkijker op een ander niveau zit, doet deze iets vergelijkbaars. Interessant is trouwens dat afstandsmeting en ballistische correctie niet alleen voor vuurwapens wordt ingezet, maar ook voor de boogjacht. Zo biedt Garmin met de Xero A1i een toestel om op de boog te monteren dat niet alleen de afstand meet maar ook het mikpunt aanpast in functie van de gemeten afstand.
EEN WEIDELIJK SCHOT
Afstandsmeters, in welke vorm ook, zijn perfect voor de jacht in het buitenland. Er is echter meer. Ook in de Nederlandse jachtvelden horen ze thuis. Ze zijn er voor elke jager die telkens opnieuw met vertrouwen een weidelijk schot wil plaatsen zonder steeds over afstanden te moeten gokken. Een druk op de knop en je bent zeker, altijd en overal.
Reactie plaatsen
Reacties